Kvalita čisticích prostředků určuje životnost podlahy

Datum článku: 21.6.2016

Jen málokterý majitel nechá svou krásnou a těžce zaplacenou podlahu bez údržby a čištění delší dobu. Spousta majitelů nesnese pohled na znečištěnou podlahu a pouští se do jejího úklidu každý den. V dnešní době je to navíc díky mnoha mechanickým a chemickým přípravkům snadnější, rychlejší a zábavnější práce.

Kvalita čisticích prostředků určuje životnost podlahy

Úklid na sucho

Před každým větším mokrým úklidem je nezbytné provést úklid podlahy tzv. na sucho. Bez jeho provedení by efekt práce byl nižší a navíc by se vyplýtvalo určité množství vody a chemických úklidových prostředků.

Je proto třeba z podlahy vymést nebo vysát volné nečistoty jako jsou vlasy, chloupky zvířat, drobky od jídla a prach. K snadnému zachycení těchto částic se dá použít i antistatickí utěrka, která spolehlivě zachytí vše, co na podlahu nepatří.

Podlaha není lodní paluba

Pro další úklid je dobré použít pomůcky a chemické prostředky doporučované výrobcem podlahy. Jejich složení může být odlišné od konkurenční podlahy a neuvážené použití jiného mopu, utěrky a prostředků může časem způsobit poškození nášlapné vrstvy, která časem kvůli množství drobných škrábanců definitivně ztratí původní lesk.

Také chemické prostředky, byť doporučované výrobcem, je třeba dávkovat do vody ve správném poměru. Naprosto nevhodný může být starý postup ve stylu úklidu dřevěné podlahy lodní paluby - tedy čím více vody, tím lépe. Výsledkem takového úklidu může být zkroucená a vlhkostí místy zčernalá podlaha, která vašemu jinak čistému domovu rozhodně nebude dělat žádnou čest.

Pro mokrý úklid jen správné prostředky

Výběr úklidových prostředků pro dnešní rozsáhlou nabídku podlah je opravdu široký a rozhodně se nevyplatí se dívat jen po cenách. Laciné chemické přípravky vám například neprovedou antibakteriální úklid, ani nezajistí bezalergenní prostředí.

Pokud je v domě více zcela odlišných podlah, rozhodně se nevyplatí úklidovou chemii pro jednotlivé podlahy zaměňovat, anebo bezmyšlenkovitě používat ve stejném mixážním poměru s vodou. Stejně jako se nikdo neumývá autošampónem a své auto nemyje šamponem určeným pro psa, neměl by používat stejnou čistící chemii pro parkety a pro laminátové podlahy.

Dnešní podlahy jsou náročnou investicí srovnatelnou i s pořízením nového vozu a podle toho by se s ní mělo i zacházet.  Odmění se vám dlouho životností a mnohaletým postupným stárnutím s nádechem elegance hodnou ducha místa, kde jste prožili mnoho let svého života.

Podobné články

Co je to podlaha?
Co je to podlaha?
Podlaha je stavebním prvkem, jenž je nepostradatelnou součástí každé nemovitosti. Plocha, po…
Rekonstrukce podlahy ve staré chalupě
Rekonstrukce podlahy ve staré chalupě
Koupit starou chalupu je snem mnoha lidí. Úprk před chaosem a nepohodlím pohodlí velkého…
Podlahy, hygiena a zdraví
Podlahy, hygiena a zdraví
Doma trávíme hodně času a proto by měl být domov bezpečným, příjemným prostředím. Je…