Co je to podlaha?

Datum článku: 12.1.2016

Podlaha je stavebním prvkem, jenž je nepostradatelnou součástí každé nemovitosti. Plocha, po které se pohybujete a na níž stojí všechno vybavení daného interiéru. Pod tímto pojmem si lze představit jak konstrukce v přízemí, tak ty stropní, tvořící podlahu v nadzemních patrech. My máme však na mysli, to co je na povrchu.

Co je to podlaha?

Ve své podstatě představuje podlaha, respektive podlahová krytina určitý mezičlánek mezi základním stavebním materiálem v podobě betonu či anhydritu a vaší nohou. Praktická součást vnitřního vybavení, s níž se pojí i estetika a výsledný vzhled.

Jak má vypadat správná podlaha?

Odpověď na tuto otázku je do značné míry individuální a odvíjí se od potřeby každého jedince. Základ podlahy by měl být stejný. Odolný materiál, jenž bude bezpečný jak z hlediska protipožární ochrany, tak z pohledu nezávadnosti a hygieny.

Obvykle jsou kladeny nároky na tvrdost povrchu, neprůzvučnost a design. Tyto vlastnosti jsou ukryty v několikavrstvém podlahovém materiálu, jenž se odlišuje svou délkou, šířkou a v neposlední řadě také výškou.

Jednotlivé vrstvy kvalitní podlahy

Většina z nás vnímá podlahu jako několikamilimetrový produkt s konkrétním dekorem. Jen málokdo se zajímá o samotné složení, které přispívá k pohodlnému a komfortnímu používání. Zde je výčet několika základních vrstev, jimiž se pyšní jakékoliv podlahové krytiny.

  • Podkladní vrstva
  • Vyrovnávací vrstva
  • Zvukově či tepelně izolační vrstva
  • Roznášení vrstva
  • Nášlapná vrstva

Každá podlaha má své pro a proti

Na trhu je k dostání velké množství podlah z pohledu výrobního materiálu. Od těch dřevěných, přes laminátové, až po vinylové podlahy. Každá z nich má určité vlastnosti a hodí se do konkrétních interiérů. Výsledná podlaha je posléze pýchou vašich bytových a kancelářských prostor. Dominantou, s pomocí níž si utvoříte příjemné zázemí pro každodenní žití.

Podobné články

Kvalita čisticích prostředků určuje životnost podlahy
Kvalita čisticích prostředků určuje životnost podlahy
Jen málokterý majitel nechá svou krásnou a těžce zaplacenou podlahu bez údržby a…
Podlahy, hygiena a zdraví
Podlahy, hygiena a zdraví
Doma trávíme hodně času a proto by měl být domov bezpečným, příjemným prostředím. Je…
Se zátěžovou podlahou nemusíte našlapovat zlehka
Se zátěžovou podlahou nemusíte našlapovat zlehka
Zátěžová kategorie je něco, na co bezpochyby musíte při výběru podlahy dávat pozor. K…